hr / en

Pokret otoka je mreža, otočana i zaljubljenika u otoke i otočni život, koji zajedničkim snagama – znanjem, iskustvima i strašću podupiru, pomažu, promoviraju otok i život na otoku.

Pokret otoka je pokret u pravom smislu riječi, kojim koračamo prema samodostatnoj otočnoj zajednici koja razumije i artikulira svoje potrebe, informira se o prilikama i mogućnostima napredovanja te aktivno sudjeluje u odlučivanju.

Naša platforma, virtualna i fizička, zamišljena je kao mjesto za sve koji su željni pozitivnih društvenih promjena. Putem platforme i zajedničke suradnje nudimo mogućnost za stjecanje novih znanja i vještina, izgradnje samopouzdanja, pronalaženje istomišljenika i partnera, razvijanje i provedbu projektnih ideja u lokalnoj zajednici… Mi u Pokretu nudimo konkretne mogućnosti i alate za djelovanje u smjeru održivog razvoja i tranzicije prema odgovornijem društvu.

Kako smo nastali i koje su nam vrijednosti pogledajte u brošuri.


NAŠ TIM

Tim Pokreta otoka čini skupina profesionalaca koji se zalažu za razvoj aktivnih otočnih zajednica – svi smo na neki način povezani s barem jednim od hrvatskih otoka te razumijemo kontekst, izazove, prilike i specifičnosti otočkog načina života. Skupina entuzijasta koja se trenutno sastoji od dvije zaposlenice i brojnih volontera te stručnih suradnika nas čini profesionalnim i složnim timom otvorenim za inovativne modele upravljanja i djelovanja temeljene na zajedništvu, iskrenosti, empatiji i povjerenju.


SKUPŠTINA

Skupština je najviše tijelo Pokreta otoka. Sastoji se od predsjednice i stručnog tima savjetnika, koji svojim izričito volonterskim radom i angažmanom doprinose ostvarenju ciljeva djelovanja Pokreta otoka. Skupština se održava dva puta godišnje kada se sastaju njeni članovi te zajednički donose sve strateške odluke vezane za planiranje i razvoj organizacije, te način djelovanja i provedbu aktivnosti. Pokretovoj skupštini mogu pristupiti svi koji svojim angažmanom kontinuirano doprinose nekoj od radnih skupina, primjerice: administraciji, komunikacijama, općim poslovima, razvoju projekata i ostalima, a kontinuitet podrazumijeva evidentirani i dokazani volonterski angažman u trajanju od minimalno tri mjeseca. Na osobni zahtjev ili prijedlog članova skupštine volonter može postati dio skupštine i aktivno koristiti sve resurse i potencijale Pokreta otoka, a u isto vrijeme sudjeluje i u njegovom razvoju te ostvarivanju planiranih ciljeva.


Maja Jurišić

PREDSJEDNICA i VODITELJICA PROJEKATA

Maja Jurišić, s trenutnom adresom na otoku Hvaru, predsjednica je Pokreta otoka i nositeljica ideje samoodrživosti otočne zajednice. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva u privatnom, javnom i civilnom sektoru, s naglaskom na područje investicija i upravljanja projektima. Educirala je veliki broj pojedinaca o razvoju poslovanja malih poduzetnika i neprofitnih organizacija, kao i o pripremi i provedbi razvojnih projekata pri institucijama za obrazovanje odraslih. Svojim djelovanjem i aktivnostima utječe na razvoj lokalnih otočnih zajednica i sudjeluje u osnaživanju organizacija umrežavanjem s istomišljenicima u području projektnog menadžmenta, održivog razvoja i društvenog poduzetništva.


STRUČNI SAVJETNICI / VOLONTERI STRUČNJACI


Ivan Matić

Savjetnik za razvoj EU strategije i strateških partnerstava


Ivan Matić, Dubrovčanin s dugogodišnjom zagrebačkom adresom, te diplomirani politolog s magisterijem s Odjela za nacionalizam Central European University-a u Budimpešti, novi je član Pokreta otoka, koji se pridružuje stručnom timu, kao strateški savjetnik u području praćenja EU politika i smjernica za razvoj otoka. Svojim angažmanom doprinosi kreiranju i razvoju EU partnerstava, strateškom pozicioniranju udruge u EU, strateškom savjetovanju za razvoj, prijavama na natječaje i razvoju gospodarskih usluga. Trenutno voditelj projekata u Uredu Tonina Picule, Ivan je prethodno radio u međunarodnim i lokalnim udrugama za zaštitu ljudskih prava i promociju održivog razvoja, te je radio u privatnom sektoru u području održivog turizma promovirao afirmaciju hrvatske maritimne baštine.


Andreja Baraba

Savjetnica za strateški razvoj otočne nacionalne politike i voditeljica općih poslova


Andreja Baraba u Pokretu otoka ima ulogu stručne savjetnice za strateški razvoj i voditeljice općih poslova kao podrška administratorici. Osim što ima preko 20 godina iskustva rada u javnom sektoru, prvotno u obrazovanju, a potom u području razvoja otoka i zaštite okoliša, kontinuirano se stručno usavršava u područjima planiranja proračuna i fiskalne odgovornosti, javne nabave, vođenja i upravljanja organizacijom, pripremi projekata za EU financiranje, strateškom planiranju, te organizaciji i radu javne uprave. Pokrenula je i realizirala niz projekata u području obrazovanja, zaštite okoliša i otočnog razvoja uz aktivnu suradnju s otočnom lokalnom zajednicom. Članica je Pokreta otoka od 2017. godine te je ispred Pokreta aktivno sudjelovala u radnoj skupini za izradu Zakona o otocima.


Maja Pokrovac

Savjetnica za strateški razvoj energetskog sektora


Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske i predsjednica Hrvatskog društva lobista, pridružuje se Pokretu otoka kao volonter stručnjak u području energetike. Svojim iznimnim i dugogodišnjim iskustvom (osim što je u bila savjetnica ministra Ministarstva poduzetništva i obrta Hrvatske, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca i koordinatorica i voditeljica nekoliko odjela međunarodnog odbora Crvenog križa, radila je i bila dio brojnih drugih projekata i organizacija), Pokretu otoka kao stručna savjetnica pomaže pri diseminaciji relevantnih informacija i pripremi sadržaja za financiranje pravnih otočana i otočkih gospodarstava i JLS-ova. Sudjeluje u strateškom planiranju gospodarskih usluga, savjetovanju o segmentacije i razvoja tržišta, te kreiranju baze klijenata i zajednice i razvoju edukativnih događanja i materijala.


Edo Jerkić

Savjetnik za razvoj energetskih projekata


Edo Jerkić je konzultant za obnovljive izvore energije i vlasnik tvrtke Vivo Somnia d.o.o specijalizirane za izradu i provođenje projekata u području energetske tranzicije. U Pokretu otoka ima ulogu stručnog savjetnika u području energetike i doprinosi radu Pokreta svojim volonterskim angažmanom u vidu diseminacije relevantnih informacija i strateškog savjetovanja i planiranja aktivnosti u području energetske trancizije te građenja otočne zajednice.


Ivan Zoković Cola

Savjetnik za razvoj zajednice i suradnik na razvoju projekata


Ivan Zoković Cola, podrijetlom s otoka Korčule, ekspert je za izgradnju projekata u lokalnoj zajednici, aktivni član Pokreta otoka i zadrugar Zelene energetske zadruge. Kreator je i projekta Križevački sunčani krovovi – prve solarne elektrane financirane od strane građana putem crowdfundinga. Također je i voditelj Centra za jednostavne tehnologije u udruzi ZMAG koja se bavi održivim življenjem i razvojem permakulture. Svoja iskustva je imao prilike dijeliti u centralnoj Aziji, u Tadžikistanu, gdje je u suradnji s UNDP-om radio kao tehnički stručnjak po pitanju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, a sad sva svoja znanja i vještine koristi i za ulogu savjetnika za razvoj zajednice i suradnika na razvoju projekata u Pokretu otoka.


Maja Dragojević Bačić

Strateška savjetnica u području financiranja i održivosti


Maja Dragojević Bačić je voditeljica poduzetničkog centra Synergia consulting, gdje vodi i razvija poslovanje i vodi segment financijskog savjetovanja i računovodstveni odjel. Posjeduje višegodišnje radno iskustvo u savjetovanju top managementa različitih gospodarskih sektora, upravljanju financijskim procesima poduzeća i neprofitnih organizacija kao i ​provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Osim što je tzv. volonter pokretač jer je aktivna članica, volonterka i jedna od onih koja je u Pokretu od njegovih samih početaka, sada ima ulogu i stručne savjetnice u području financija i računovodstva, čime doprinosi diseminaciji relevantnih informacija, strateškom planiranju i razvoju u području financija i sudjelovanju u redovnim aktivnostima strateškog tima.


ZAPOSLENICI


Mirna Dalić

Suradnica u komunikacijama


Mirna Dalić je članica tima Pokreta otoka na radnom mjestu suradnice u komunikacijama i odnosima s javnošću. Njen rad i sudjelovanje u aktivnostima Pokreta doprinose jačanju javne percepcije i vidljivosti naše organizacije. Mirna je zadužena za koordinaciju volontera komunikatora, za komunikaciju sa članovima i pratiteljima Pokreta, a i aktivna je u vođenju društvenih mreža, mrežne stranice i izrade grafičkih rješenja kako bismo se što kvalitetnije približili svim onima koji žele pratiti naš rad i što vjerodostojnije prenosili našu viziju i misiju široj populaciji.


Paula Bolfan

Administratorica


Paula Bolfan, u Pokretu je aktivna od prve Pokretove plovidbe 2016. godine pod nazivom “Čujete li svoje otoke”, nakon popriličnog broja volonterskih sati uloženih u razvoj portala otoci.eu, 2018. se zapošljava kao izvoditeljica projekta Klaritac kulture SUOLTA na otoku Šolti. Po provedbi projekta vraća se fakultetu te je trenutno izvanredna studentica studija kulture i turizma u Zadru, na odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Iako rodom iz Zagreba, vezana je uz otok Silbu na kojem živi i aktivno sudjeluje u razvitku zajednice. Odnedavno je zaposlena na radno mjesto administratorice u sklopu podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te je u Pokretu zadužena za …


Valentina Štambuk

Administratorica/koordinatorica


Valentina Štambuk, diplomirana sociologinja, podrijetlom iz Selaca na otoku Braču s adresom u Splitu.

Zaposlena je na radnom mjestu koordinatorice. S prethodnim iskustvom rada u turizmu i u komunikacijama i odnosima s javnošću u jednoj neprofitnoj organizaciji, u Pokretu otoka preuzima različite odgovornosti: osim što koordinira aktivnosti i rad udruge na svim područjima, održava bazu volontera i članova, brine se i održava bazu podataka i administrativne elemente baze podataka te prati i evidentira aktivnosti ostalih zaposlenika, članova i volontera. Po potrebi, s obzirom na svoje vještine i kvalifikacije, sudjeluje u izradi komunikacijskih materijala i strategija, a kroz rad u Pokret razvija sve svoje postojeće ili one neotkrivene vještine.


VOLONTERI POKRETAČI


Dijana Šabić, Brač

Suradnica u području komunikacija i odnosa s javnošću


Dijana, po struci diplomirana sociologinja, antropologinja i etnologinja, je zaposlena kao konzultantica u Poduzetničkom centru Aktiva Brač i kao voditeljica projekata u agenciji Best of Brač. S bogatim iskustvom u različitim sektorima rada, pridružuje se Pokretu otoka kao volonter pokretač i započinje svoju priču u našem timu u odjelu komunikacija i odnosa s javnošću. Naime, Dijana je u svojoj karijeri radila (i još uvijek radi) u područjima izrade i provedbe projekata, društvenog marketinga, grafičkog dizajna, organizacije događaja, bila je voditelj volonterskog centra na Braču, izradila niz poslovnih planova i općih i turističkih strategija. Trenutno u Pokretu otoka doprinosi vođenju društvenih mreža, diseminaciji relevantnih vijesti i pisanju članaka za portal, te je podrška području komunikacija i odnosa s javnošću.


Iva Žanetić, Korčula

Suradnica u području komunikacija i odnosa s javnošću


Iva Žanetić, Korčulanka s privremenom adresom u Zagrebu, jedna je od naših volontera pokretača. U Korčuli je radila u lokalnoj razvojnoj agenciji pišući i provodeći projekte za Grad Korčulu, lokalne poljoprivrednike, ali i razne udruge – snažne pokretače naše male lokalne zajednice. Sa željom stjecanja još većeg iskustva u provedbi projekata, seli se u Zagreb gdje radi kao voditeljica projekata u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (SAFU). Dio je Pokreta od 2015. godine i svojim dosadašnjim aktivnostima je doprinosila promociji i brendiranju organizacije. Iva i dalje volontira u Pokretu na poziciji suradnice u području komunikacija, diseminira relevantne informacije i otočne vijesti, te sudjeluje na redovitim sastancima radne skupine komunikacija.


Andrijano Nigoević, Brač

Suradnik u području komunikacija i odnosa s javnošću


Andrijano je rođeni Bračanin, koji cijeli svoj život živi na otoku i u svojem radu i hobijima utjelovljuje pravog otočanina. Po struci klesar, bavi se maslinarstvom i preradom plodova u maslinovo ulje. U slobodno vrijeme uživa u obradi maslinovog drva od kojeg izrađuje različite unikatne predmete i proizvode. Godine 2019. je uvršten s ostalih 90 meštara u Popis nositelja umijeća suhozidne izgradnje jer je jedan od dugogodišnjih i aktivnih članova udruge Dragodid koja se bavi izgradnjom i obnovnom suhozida. I Andro je, također, volonter pokretač koji je dio Pokreta otoka od samih njegovih početaka, a njegov angažman je dosada najviše doprinio razvoju odjela za komunikacije i odnose s javnošću kroz pisanje članaka za portal i pronalaženje relevantnih vijesti, te posebno razvoju lokalne zajednice. I dalje je dio Pokreta na volonterskoj poziciji suradnika za komunikacije i odnose s javnošću.


Krešimir Katušić

Stručni suradnik u području komunikacija za razvoj informacijskih alata


Krešimir Katušić, šoltanski zet, radi preko 15 godina u informacijskim tehnologijama, a najviše u službi programiranja internet stranica, ponekad i u službi određenih internet sustava. Vlasnik je tvrtke preko 5 godina za internet tehnologije, koja je do sada napravila preko 200 internet projekata. Hobi mu je ujedno i posao, pa u slobodno vrijeme proučava nove tehnologije, osobito programerske jezike i pomaže razvoju komunikacijskih alata u Pokretu otoka na volonterskoj poziciji stručnog suradnika u području komunikacija za razvoj informacijskih alata.


Ivan Zaninović Grande, Hvar

Suradnik u području komunikacija i odnosa s javnošću i u području razvoja zajednice


Ivan Zaninović Grande živi i radi na Hvaru i jedan je od Pokretovih osnivača. Predsjednik je udruge Pjover i vrijedan dionik svoje lokalne zajednice kojoj doprinosi svojim angažmanom kroz rad u udruzi koja se bavi zaštitom i revitalizacijom mjesta Velo Grablje na Hvaru (…) U Pokretu otoka preuzima ulogu suradnika u području komunikacija i odnosa s javnošću i suradnika u području razvoja zajednice, te je odgovoran za rad na razvoju vizualnog identiteta i brenda organizacije u cilju jačanja vidljivosti udruge i podrška je odjelu komunikacija i odnosa s javnošću i ostalim članovima tima pri izradi grafičkih rješenja.


Dosadašnji zapisnici sa skupština, izvještaji o radu i programi rada dostupni su na poveznici